Om je een idee te geven van hoe het is om te werken binnen Tritium Advies, kunnen we natuurlijk het beste aan een van onze collega’s vragen…hoe het is om te werken bij Tritium Advies! We stellen je hierbij voor aan collega Keijo Kuppens die sinds 2022 als DIA (Deskundig Inventariseerder Asbest) een van onze experts is op het gebied van asbest en chroom-6.
Keijo, wat deed je voordat je bij Tritium begon?
“Ik ben begonnen als chemisch analist bij een laboratorium, een heel andere werkomgeving dan nu dus. Na enkele wisselingen van baan kwam ik via de zorg, programmeren en (metaal)techniek uit bij mijn vorige werkgever waar ik bijna 13 jaar heb gewerkt. Hier deed ik veel ervaring op in de asbestbranche in de buitendienst. Hierbij kun je denken aan voorinspecties, eindcontroles en na-asbestsaneringen. Hier breidde mijn rol met de jaren uit en specialiseerde ik mij onder andere in de industrie en grotere projecten. Ook kreeg ik steeds meer een coachende rol, eigenlijk omdat door de organisatie werd gezien dat ik graag collega’s op weg hielp. Zo leidde ik ook nieuwe collega’s op.”
“Daarbij heb ik een afgeleide analyse van de NIOSH-norm voor bepaling van de chroom-6 concentratie in de lucht ontwikkeld m.b.v. spectrofotometrie. Ook heb ik nog een onderzoek verricht naar asbest in make-up. Iets heel anders, maar doordat het – letterlijk – zo dichtbij mensen stond was het wel iets wat boeiend was om te doen. Het had veel impact.”
Hoe kwam je vorig jaar bij Tritium terecht?
“Ik ken Tritium collega Kenny Bemelmans al jaren als collega en goede vriend. Hij had mij eerder al een keer gevraagd of ik interesse had om bij Tritium als DIA en Chroom-6 specialist te komen werken. Uiteindelijk ben ik eens serieus gaan praten. Het leek mij namelijk een erg leuke club mensen en mooi werk. Dat bleek te kloppen! Sindsdien werk ik bij ‘team Asbest’ waar de inventarisatie van asbest in gebouwen en andere objecten centraal staat. We doen zowel mutatie- als sloopprojecten voor woningcorporaties als voor particulieren.”
Wat maakt werken bij Tritium leuk?
“Dat geen dag hetzelfde is. Ik word iedere dag opnieuw getriggerd scherp te zijn, het beste uit mezelf te halen. Door de variatie doe je bij iedere opdracht weer nieuwe ervaring en kennis op, je bent nooit uitgeleerd in dit vak. Als je denkt van wel, dan loop je op den duur achter de feiten aan. Er zijn altijd nieuwe dingen te leren over technieken, toepassingen of efficiëntie. Door de diversiteit en uitdaging blijf je scherp. En door de prettige samenwerking met collega’s steek je veel van elkaar op. Ik heb geen moment spijt dat ik bij Tritium begonnen ben.”
“Ook belangrijk om te noemen als ik kijk naar werkplezier, is de eigen verantwoordelijkheid die je hier krijgt. Ik mag zelf bepalen hoe ik te werk ga, als het resultaat maar goed is, alles binnen de normen gebeurt en het advies klopt als een bus. Dit geeft een enorme voldoening en het is helemaal mooi dat we regelmatig complimenten krijgen van opdrachtgevers dat we goed meedenken en een prettig team zijn om mee te werken. Dat is echt fijn thuiskomen na een werkdag.”
Met wat voor opdrachtgevers heb je te maken?
“Dit varieert echt van projecten waar renovatiewerkzaamheden op stapel staan tot projecten waar volledige sloop plaatsvindt. Klanten waar ik veel mee werk zijn o.a. woningcorporaties Wonen Limburg en Mooiland. Daarnaast ben ik ook regelmatig werkzaam voor particuliere aanvragen. Variatie genoeg dus! Zowel in type project als in klantsoort.”
Wat zijn recente ontwikkelingen binnen je vakgebied?
“Er zijn altijd wel ontwikkelingen in de sector. Zo is bijvoorbeeld op 1 januari 2023 het systeem van Permanente Educatie ingegaan voor de certificaathouders DIA en ADK categorie I (toezicht en handhaving voor inspecteurs omgevingsdiensten). Dat wil zeggen dat je een vastgesteld aantal punten moet vergaren binnen 3 jaar om opnieuw voor her-certificering in aanmerking te komen. Als je hieraan voldoet – en dus je kennis en uitvoering op niveau is – kun je je werkzaamheden blijven uitoefenen. Voorheen was dit nog in de vorm van een theorie-examen, een gesprek en een praktijkexamen.”
Wat is nou een project waar je zelf graag over vertelt?
“Ik vond het recente onderzoek naar chroom-6 in de oude Klokkengieterij in Aarle-Rixtel erg leuk om te doen. Niet alleen omdat het meerdere panden betrof, maar ook omdat je echt door een stuk geschiedenis loopt. Alsof je terug gaat in de tijd. In dit soort panden alles volledig in kaart te krijgen is altijd een erg mooie uitdaging.”