Om je een idee te geven van hoe het is om te werken binnen Tritium Advies, kunnen we natuurlijk het beste aan een van onze collega’s vragen…hoe het is om te werken bij Tritium Advies! We stellen je hierbij voor aan collega Daan Jacobs, onze projectleider Geluid en Bouwfysica én specialist in energieprestatie en duurzaamheid. En organisator van veel van onze spellenavonden.
Waar begint het verhaal van Daan?
“Dat begint in Merselo, een dorpje onder de rook van Venray in Noord-Limburg. Hier ben ik geboren en getogen. Ik ben voor mijn studie Bouwkunde naar regio Eindhoven verhuisd. Al vlug vond ik mijn plek in het dorp Nuenen, waar ik het grootste deel van mijn studietijd heb gewoond. Binnen Bouwkunde studeerde ik Bouwfysica.” Waarom die studie? “Omdat ik het feitelijke, het natuurkundig onderbouwde, aan dit vak zo prettig vind. Het klopt, of het klopt niet. Klopt het niet: dan heb je iets verkeerd gedaan. Klopt het wel: voldoening!”
Van Nederland naar Komodo zonder vliegtuig
Na mijn studie heb ik eerst een grote reis gemaakt met mijn vriendin. We waren wel al vaker van Nederland naar China gereisd, i.v.m. het werk van mijn vader aldaar. Je staat dan in één keer in een andere cultuur. Schitterend natuurlijk, maar we wilden graag weten hoe die overgang van Nederland naar Azië zou zijn als je die niet in één keer maakt. Daarom kozen we om dit keer zonder vliegtuig en alleen met trein, bus en boot te gaan. We hebben 1,5 jaar gereisd. Ik zou het zeker niet iedereen aanraden, maar als je van avontuur en onzekerheid houdt, dan zeker wel! Onze laatste, verste, bestemming was het eiland Komodo (van de varanen) in Indonesië.”
Terug in Nederland: aan het werk
Na de reis was het voor Daan duidelijk: werk aan de winkel! Binnen regio Nuenen ging hij op zoek naar een baan in zijn vakgebied. Je raadt het al: Tritium zat én in Nuenen én had alle benodigde raakvlakken. Vijf jaar geleden tekende Daan dus bij Tritium. “Meteen bij de eerste gesprekken had ik een goed gevoel: prettige mensen, leuke sfeer. Er werd tijdens de sollicitatiegesprekken al veel gepraat over de reis. Raakvlakken genoeg!”
“Ik begon met name op geluidsonderzoeken, met name verkeerslawaaionderzoeken. Na een jaar merkte ik al: als je je werk hier goed doet en je hebt duidelijk wat je nog meer zou willen doen, dan kun je je werkveld hier enorm verbreden. Zeker als er ook steeds meer klantvraag is, of wanneer je zelf zorgt dat die er komt. Vanwege eigen interesse en de aangewakkerde klantvraag doe ik nu dus veel meer op het gebied van duurzaamheid en energie. Zowel voor klanten, als voor Tritium zelf.”
Wat is een typisch Tritium mooi project voor jou?
Een project zoals afgelopen jaar in Hekelingen. Hierbij moesten voor een projectontwikkelaar 24 woningen/appartementen worden voorzien van onder andere BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw)-berekeningen, akoestische berekeningen en daglicht- en ventilatieberekeningen. De spanningsvelden tussen de verschillende vakgebieden in zo’n project vind ik een prachtige uitdaging. Zo wil je voor geluidsisolatie eigenlijk geen glas, maar voor het licht in de woning weer wel, maar voor de thermische isolatie weer niet. Hier samen oplossingen voor bedenken, met de expertises die we binnen ons team hebben, dat maakt dit werk zo leuk.
Uiteindelijk ben je bij Tritium ook heel erg bezig met het vinden van de intentie achter de regelgeving, want dát is waar het omgaat. Anders krijg je het “paarse krokodil”-verhaal, bureaucratie om de bureaucratie. Je wil juist dat de regelgeving zo goed mogelijk werkt voor alle betrokkenen. Daar wil je naar handelen en adviseren. De gedachtegang achter de regels doorgronden”
De opdrachtgevers: grote verschillen
Daan werkt als Projectleider GEBF (Geluid, Energie, BouwFysica) met en voor veel verschillende opdrachtgevers. Van grote bouwreuzen als Heijmans tot architectenbureaus en particulieren. Vaak heb je zelfs binnen één project al met deze verschillen te maken. Dit maakt het werk dynamisch en je moet kunnen schakelen in je manier van werken en communiceren.
Een eigen GreenTeam en ontwikkelingen in het vak
Op de vraag welke ontwikkelingen er zijn in het vak, ziet Daan een heel duidelijke verschuiving naar duurzaamheidsvraagstukken. “Deels door de energietransitie, maar natuurlijk net zo goed door de hoge energieprijzen. Dat ik nu steeds meer daarin kan adviseren is mooi, en je draagt ook meteen bij aan behoud van onze aarde en een groene leefomgeving.”
“Ook intern krijgt duurzaamheid natuurlijk steeds meer tractie. Om dit kracht bij te zetten heb ik nu samen met een collega een GreenTeam opgestart, gesteund vanuit de directie. Van hieruit gaan we intern initiatieven in gang zetten die bewustzijn van ‘het bezig zijn met’ duurzaamheid onder collega’s ondersteunen. Een beetje zoals we Tritium Fit voor onze gezondheid hebben, is het GreenTeam er voor duurzaamheid.”
Wat het werk bij Tritium leuk maakt?
Dat is de diversiteit aan type mensen en vakgebieden, het zelf kunnen inrichten van je taken en de prettige samenwerking. Zowel met collega’s als met klanten. En wat ik specifiek van mijn vakgebied zo mooi vind is de praktische toepasbaarheid. Ik ben momenteel ons huis aan het verbouwen en al mijn kennis – over koude berekeningen, dicht bouwen, energielabels, geluidisolatie en thermische isolatie, en ga zo maar door – kan ik toepassen op ons huis. En voor een goede biodiversiteit van mijn tuin, vraag ik bij de collega’s van Ecologie om advies: waar ik het beste een vleermuiskast kan ophangen bijvoorbeeld!”