Regelmatig is Britt van Engelen in het holst van de nacht op een dok in Nederland te vinden. Urenlang bestudeert ze dan de aanwezigheid en het gedrag van vleermuizen. Een behoorlijk bijzondere bezigheid, maar wel heel noodzakelijk. “Mensen begrijpen vaak het nut van vleermuisonderzoek niet, maar het is juist heel belangrijk. Niet alleen voor de vleermuizen, maar ook voor onszelf!
Kun je eens uitleggen wat je precies doet?
“Ik ondersteun de ecologen van onderzoeks- en adviesbureau Tritium Advies met hun ecologisch onderzoek naar o.a. vleermuizen bij grootschalige werkzaamheden als sloop, renovatie en na-isolatie. Doordat alle vleermuissoorten in Nederland streng beschermd zijn, moet voor de desbetreffende werkzaamheden ontheffing worden aangevraagd op de Wet Natuurbescherming. Het onderzoek zelf is heel complex omdat verschillende soorten vleermuizen gedurende het jaar diverse verblijfplaatsen kennen met elk hun eigen functie, zoals paren, winter- of zomerverblijf of kraamverblijf. Al deze verblijfplaatsen zijn dan ook wettelijk beschermd en mogen niet verstoord of verwijderd worden. Tijdens het ecologisch onderzoek kijken wij of, waar en welke vleermuissoorten gebruik maken van gebouwen en bodem op het plan- of projectgebied. Wij doen dit aan de hand van observatie met behulp van zaklampen en BAT-detectors. Dat laatste apparaat kan o.a. het ultrasone geluid van vleermuizen registreren en omzetten in hoorbaar geluid. Wij observeren op twee momenten: tijdens zonsondergang om het uitvliegen (foerageren) te observeren en tijdens zonsopgang als de kolonie de verblijfplaats weer invliegt.”
Hoe ben je hier terecht gekomen?
“Nadat ik mijn bachelor Wildlife Management had afgerond was het lastig om een baan te vinden binnen het werkveld ecologie. Om meer werkervaring op te kunnen doen naast mijn parttimebaan, kwam ik uit bij Tritium Advies. Zij konden wel wat extra handjes gebruiken tijdens het vleermuisseizoen. Inmiddels ben ik bezig met mijn master Forest & Nature Conservation en vind ik het nog steeds leuk om mee te helpen in de onderzoeksperiode van mei tot en met september omdat ik dan hiervoor tijd heb.”
Ben je anders naar vleermuizen gaan kijken sinds de uitbraak van het coronavirus?
“Nee totaal niet. Ik vind het jammer dat mensen door deze situatie angstig zijn geworden naar vleermuizen toe. De reden dat virussen, zoals Covid-19 tegenwoordig vaker van dier op mens worden overgedragen (een zoönose) komt vooral door ontbossing en de intensieve handel in wilde dieren op (illegale) wilddierenmarkten. Dit is iets wat wij als mens onszelf aandoen en daarvan is een dier niet de schuld. Daarnaast is het Covid-19 virus niet in vleermuizen in Nederland gevonden, dus er is geen reden tot angst. Vleermuizen zijn juist hartstikke nuttig!”
Wat vind je het leukste aan je werk?
“Mensen begrijpen vaak het nut van dergelijke onderzoeken niet, maar het is juist heel belangrijk. Niet alleen voor de vleermuizen, maar ook voor onszelf! Vleermuizen vervullen namelijk een belangrijke rol binnen ons milieu doordat ze een grote hoeveelheid aan muggen en andere insecten opeten in de nacht. Ik vind het dan ook leuk om nieuwsgierige omstanders over deze belangrijke, natuurlijke insectenbestrijders te informeren en om bij te dragen aan de bescherming van beschermende diersoorten. Daarnaast komen we ’s nachts ook vaak andere dieren tegen, zoals uilen, egels en steenmarters.”
Wat is het meest uitdagende aan je werk?
“Als je denkt aan vleermuizen, dan denk je waarschijnlijk aan het beeld van een hele kolonie die in één keer uit een grot vliegt, maar dat is sowieso niet het geval in Nederland. Het is sowieso erg lastig om uitvliegende vleermuizen te observeren tijdens zonsondergang, omdat ze vaak klein zijn en er meerdere mogelijke verblijfplaatsen kunnen zijn op een locatie. Als je even wegkijkt, dan kan je er al zo een gemist hebben. Daardoor staan we meestal met meerdere ecologen op locatie. Je moet constant je aandacht erbij houden en er zeker van zijn dat je observatie ook echt klopt. Daarnaast weet je nooit wat je gaat tegenkomen. Dit maakt het elke keer toch weer uitdagend. “
*Bron: Breda Vandaag
Ook toe aan een volgende stap en wil je meewerken aan projecten op gebied van milieu, duurzaamheid en veiligheid? Bekijk onze vacatures en informeer naar de mogelijkheden!