...

Verhaal van Brigitte »

Even voorstellen...

De kracht van Tritium Advies? Dat zijn onze eigen mensen natuurlijk! Ons advies is immers zo goed als de mensen die erachter zitten. En die hebben ieder een eigen verhaal. Zoals collega Brigitte van Berlo, zij vertelt over haar functie binnen Tritium en waar ze allemaal mee te maken krijgt; een glimp uit een werkdag van collega Brigitte.

Hoe ben je in je huidige functie terechtgekomen en wat doe je precies?

‘Ik ben ooit als chemisch analist begonnen bij laboratorium Tritium; dit was in 1989 naar aanleiding van een vacaturetekst in de lokale krant. Ruim 30 jaar later werk ik nog steeds met veel plezier bij Tritium Advies als projectleider lucht en KAM (Kwaliteit, Arbo en Milieu). Ik ben ooit begonnen met het analyseren van milieumonsters, vervolgens ben ik zelf meer metingen gaan uitvoeren en uiteindelijk ben ik in een adviseursrol terechtgekomen. Mijn specialisme betreft het uitvoeren van luchtonderzoek. Dit doe ik met veel plezier bij verschillende opdrachtgevers. Naast mijn rol als onderzoeker/adviseur ben ik ook verantwoordelijk voor het beheren van het kwaliteitssysteem van Tritium Advies. Zo houd ik me bijvoorbeeld bezig met het opstellen en onderhouden van kwaliteitsdocumenten voor de ISO 9001:2015’.

Kan je iets vertellen over hoe je werkdag eruit ziet?

‘Geen dag is hetzelfde; de veelzijdigheid van mijn functie is een groot pluspunt. Ik deel mijn werkweek nagenoeg helemaal zelf in, afhankelijk van de wensen en prioriteiten van de klanten. Een werkdag kan bestaan uit: klanten bezoeken, het opstellen van offertes, het schrijven van rapporten en het uitvoeren van metingen’.

Bij wat voor soort opdrachtgevers kom je over de vloer?

‘Voornamelijk bedrijven met productiefaciliteiten uit de private sector. Maar denk ook aan afvalverwerkingsbedrijven, onderwijsinstellingen en woningcorporaties. In principe kunnen we overal aan de slag. Een optimaal binnenklimaat draagt bewezen bij aan de verbetering van de productiviteit, verlaging van het ziekteverzuim en kan bevorderend zijn voor de werksfeer. Op plekken waar mensen blootgesteld worden aan extra (lucht)verontreiniging is het bovendien direct een gezondheidskwestie.

Gelukkig trekken veel opdrachtgevers proactief aan de bel voor een blootstellingsonderzoek, bijvoorbeeld wanneer ze een nieuwe productielijn hebben opgezet. Voordat de productiemedewerkers aan het werk kunnen, wordt er gecontroleerd of  alles aan de veiligheidsnormen voldoet. Zo niet, dan worden extra veiligheidsmaatregelen doorgevoerd voordat er gestart wordt met de productie. Een veilige werkomgeving voor de werknemer komt altijd op de eerste plaats. Het komt ook weleens voor dat we worden ingeschakeld op het moment dat de arbeidsinspectie ongewenste zaken heeft geconstateerd, waarbij wij nadien de metingen moeten uitvoeren en rapporteren of  alles weer binnen de normen valt. Een goede samenwerking met de verschillende belanghebbenden is cruciaal om alles in goede banen te leiden. We zien dat de overheidsinspectie steeds beter in beeld krijgt waar de risico’s liggen op het gebied van blootstelling aan schadelijke stoffen’.

Wat vind je het leukste aan je functie?

‘De diversiteit aan werkzaamheden, de vrijheid om mijn eigen werk in te delen en om van A tot Z verantwoordelijk te zijn voor een project. De afwisseling tussen werken op kantoor en buiten de deur op klantenbezoek vind ik erg leuk. Ik kom langs bij kleine bedrijven waar de directeur tevens het aanspreekpunt is, maar ook bij grote bedrijven waar ik samenwerk met KAM-coördinatoren. Het is heel interessant om bij onze opdrachtgevers de verschillende productieprocessen te zien. Het type bedrijf zorgt ook voor diversiteit in de metingen die we moeten doen. Een groot misverstand binnen mijn vakgebied is dat mensen vaak denken dat ik alle verschillende concentraties stoffen in de lucht in één keer kan meten. Wat ik doe, is op voorhand bepalen welke stoffen ik wil meten en daarvan meet ik of (en in welke concentratie) deze stoffen in de binnenlucht aanwezig zijn. Een ander mooi gegeven is dat ik al 20 jaar bij sommige klanten over de vloer kom en we hierdoor exact weten wat we aan elkaar hebben. Het is ook altijd leuk wanneer mensen van werkgever gewisseld zijn en ik ze vervolgens weer elders tegenkom. Doordat wij bij Tritium Advies een informele en persoonlijke benadering hebben, zien we dat opdrachtgevers graag terugkomen en contact blijven houden’.

Kan je een uitdaging in je werkzaamheden benoemen?

‘Wanneer een meting niet volgens planning gaat, omdat mijn meetinstrumenten bijvoorbeeld ineens niet goed functioneren. Tijd is geld voor de meeste opdrachtgevers, als een meting niet door kan gaan omwille van technische storingen, kan dit vervelende consequenties met zich meebrengen. Gelukkig zijn wij creatief genoeg om ter plekke te improviseren en maken we gebruik van back-up systemen. Het is ook erg belangrijk dat de voorbereidingen op tijd zijn getroffen, zodat wij effectief een objectieve meting kunnen uitvoeren’.

Wat vind je het belangrijkste aan werken bij Tritium ?

‘We stellen onze rapporten altijd objectief op volgens strenge kwaliteitsnormen. Onze opdrachtgevers weten dit en stellen deze aanpak op prijs; we zorgen ervoor dat ze later niet voor verassingen komen te staan. We hechten veel belang aan goede communicatie, ook onderling met collega’s. We merken dat er veel nieuwe klanten bijkomen en dat Tritium Advies daardoor groeit. Ondanks de nodige uitdagingen die we hebben, is de cultuur binnen Tritium Advies erg leuk en gemoedelijk. Er is veel persoonlijk contact, we zijn één team waarbij iedereen is bereid om elkaar te helpen’.

Ook toe aan een volgende stap? Bekijk onze vacatures en informeer naar de mogelijkheden!

Verhaal van Brigitte - Projectleider Lucht & KAM

Brigitte van berlo KAM

“Bij Tritium is geen dag hetzelfde”