Verhaal van Anne Paulusse »

Even voorstellen

Ze heeft haar collega’s aan het vogeltellen gekregen en is vooral geïnteresseerd in het gedrag van dieren. Junior ecoloog Anne Paulusse werkt sinds drie maanden bij Tritium Advies. Maak kennis met onze jongste ecoloog en haar ambities.

Het verhaal van Anne Paulusse

Anne Paulusse is met haar 24 jaar de jongste ecoloog binnen Tritium Advies. Dieren en hun gedrag hebben haar speciale interesse. Zo heeft ze tijdens haar studie Toegepaste Biologie aan de HAS in Den Bosch het gedrag van witoorpenseelaapjes en het eetgedrag van de gouden jakhals bestudeerd. Na een jaar als ecoloog voor een adviesbureau in Dordrecht, zocht ze het dichter bij huis. En dus trekt Anne sinds kort namens Tritium Advies het veld in voor onderzoek.

Wat was dat onderzoek naar witoorpenseelaapjes?

Tijdens mijn stage bij de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest heb ik Witoorpenseelaapjes bestudeerd. Deze aapjes waren hier vanuit de Stichting Aap geplaatst. Ze hadden daarvoor langere tijd in gevangenschap bij een particuliere eigenaar doorgebracht. De vraag was dan ook of hun natuurlijke gedrag in de vrije omgeving van de Orchideeën Hoeve weer terug zou komen. Dit bleek gelukkig het geval te zijn.

En de gouden jakhals?

Dat was een stage op Samos, Griekenland. Daar heb ik, met behulp van wildcamera’s, de gouden jakhals en zijn eetgedrag bestudeerd. Door vegetarisch voedsel op de grond en vlees op moeilijker te bereiken plaatsen te leggen, heb ik onderzocht of de jakhalzen extra moeite wilden doen voor het vlees. Uiteindelijk toonde het onderzoek geen duidelijke voorkeur aan.

Dieren hebben jouw speciale interesse?

Ja absoluut. De levendigheid van dieren, hun gedrag, dat fascineert me.

Kun je die kennis in je werk voor Tritium toepassen?

Gedeeltelijk wel. In het veld kijk ik welke diersoorten er voor kunnen komen, dan is kennis van het gedrag van dieren zeker nuttig. Als je bijvoorbeeld weet dat een dier territoriaal gedrag vertoont, dan weet je ook dat zich op een locatie een nest of verblijfplaats kan bevinden.

Wat doet een ecoloog eigenlijk in februari? Valt er dan wel iets te observeren?

Jawel hoor, een quickscan kan in principe gedurende het hele jaar uitgevoerd worden. Het gaat erom of je een indicatie kunt afgeven of een bepaalde diersoort op de onderzoekslocatie kan voorkomen of niet. Als aanwezigheid kan voorkomen, maar je hebt deze nog niet kunnen aantonen of uitsluiten, dan is aanvullend onderzoek in de juiste periode nodig.
Is een locatie echt niet geschikt voor een bepaalde diersoort, dan kun je dat ook in februari prima vaststellen. Dat betekent dus gelukkig ook gewoon in de winter lekker op onderzoek uit.

Je bent nu drie maanden bij Tritium aan het werk. Hoe bevalt het?

Goed! Het leuke vind ik dat ik mijn eigen projecten heb. Dus ik maak zelf de offertes, ga zelf het veld in en onderhoud zelf alle contacten met mijn opdrachtgevers.
Dat directe klantencontact is trouwens nieuw voor mij, maar ik merk dat ik daar zelf veel van leer en ik vind het leuk om mijzelf ook op dat vlak te ontwikkelen. Bovendien weet ik dat ik bij vragen altijd terug kan vallen op mijn collega’s, dat geeft me het vertrouwen om zoveel mogelijk zaken zelf op te pakken. Inmiddels heb ik daarom naast de quickscans ook een aantal eerste aanvragen voor aanvullend onderzoek lopen.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Dan zie ik mijzelf als ervaren ecoloog ook veel aanvullend onderzoek doen. Het lijkt me mooi om met behulp van aanvullend onderzoek dieper op een vraagstuk in te kunnen gaan en hierop een advies uit te brengen.

Ook toe aan een volgende stap? Bekijk onze vacatures en informeer naar de mogelijkheden!

Anne Paulusse – Ecoloog

Anne Paulusse - Ecoloog

De levendigheid van dieren en hun gedrag fascineert me